Ivana Cvetković

Poznato je, a mnogi od vas to znaju i iz ličnog iskustva, da osobe sa invaliditetom imaju poteškoće pri zapošljavanju.

Samozapošljavanje je, prema mom mišljenju,  jedno od, možda, najboljih rešenja u takvim situacijama.  

Ali, započeti sopstveni biznis nije lako. Prvi uzazov svakako predstavljaju sredstva.

Zato mi je drago da podelim sa vama informaciju da je nedavno Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) objavila konkurs za subvencije za samozapošljavanje koje su namenjene nezaposlenim licima sa invaliditetom.

Iznos subvencija od 330.000 dinara se dodeljuje  jednokratno, a ta sredstva se mogu koristiti za osnivanje radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i za osnivanje privrednog društva, pod uslovom da osnivač zasnuje radni odnos u tom društvu.

Mislim da je ovo značajna pomoć za osnivanje sopstvenog biznisa, naročito u uslužnim industrijama u kojima troškovi nisu veliki. Ovaj iznos, recimo, okvirno pokriva poreze i doprinose za socijalno i penziono osigiranje za 12 meseci, što znači da godinu dana ne morate da brinete da li ćete zaraditi dovoljno da ispunite svoja obavezna plaćanja prema državi.

S obzirom da mnogi od nas često oklevaju da se prijave na ovakve konkurse jer se boje komplikovanih procedura, a da lično mislim da vredi pokušati, u ovom tekstu delim sa vama osnovne infomacije koje vam mogu olakšati odluku da li i kako da konkurišete.

Osnovi za konkurisanje za subvencije NSZ su da…

  • izaberete delatnost koje osoba sa invaliditetom može da obavlja (sigurna sam da vam je već poznato koje su to delatnosti jer ih reguliše zakon)
  • ranije niste dobijali ovu vrstu subvencije
  • subvencije ne koristite za potrebe osnivanja udruženja
  • ste u momentu podnošenja zahteva prijavljeni na evidenciju nezaposlenih NSZ
  • da ste završili obuku za razvoj preduzetništva u organizaciji ovog organa i ispunili ranije obaveze prema NSZ-u.

Nakon toga na red dolazi izbor delatnosti za koju želite da konkurišete jer NSZ ne subvencioniše sve delatnosti. To možete rešiti tako što ćete na sajtu NSZ, na mestu gde se pod nazivom „Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2024. godini“ nalaze dokumenta i druge infomacije za konkurisanje, pogledati listu nesubvencionisanih delatnosti za osobe sa invaliditetom.

Šta to tačno znači?

Ako razmišljate o izboru delatnosti u kojoj je najjefinije pokrenuti biznis, prema mom mišljenju to su, kao što sam već naglasila uslužne delatnosti, jer ne zahtevaju visoka početna ulaganja. Koju tačno delatnost ćete izabrati, naravno, zavisi od kvalifikacija, stručnosti i vaših želja.

Po Uredbi o klasifikaciji delatnosti, svaka delatnost ima šifru, a lista ovih šifri sa opisom delatnosti dostupna vam je na sajtu paragraf.rs.

Uporedite šifru delatnosti sa listom za konkurs NSZ i uverite se da ste izabrali odgovarajuću, tj onu koja se ne nalazi na listi nesubvencionisanih delatnosti za osobe sa invaliditetom, jer za obavljanje te delatnosti ne možete dobiti subvenciju.

Ako se vaša izabrana delatnost nalazi na ovoj listi, razmilite o nekoj drugoj. Ako se ne nalazi, to znači da ste ostvarili i ovaj uslov da konkurišete za subvencije.

U pripremi za konkurisanje preporučljivo je da potražite savet knjigovođe, računovođe, poreskog savetnika ili advokata. I to ne samo zbog izbora odgovarajuće šifre delatnosti, već i izbora najbolje pravne forme, osnivanja firme, sastavljanja pravnih akata ukoliko postoje obavezni akti koje firma mora da ima, upoznavanja sa poreskim i drugim obavezama (npr. vođenja knjiga ili plaćanja određenih taksi) i, konačno, zbog pomoći oko izrade biznis plana.

Konkretno, stručno lice vam može ukazati na to da, naprimer, neke delatnosti ne može da obavlja preduzetnik paušalac, što je za mnoge najbolja forma za početak svog posla.

Naravno, sve ove informacije možete sakupiti i pretragom po internetu, ali generalno konsultacije i usluge ovog tipa nisu nepristupačne, a značajno skraćuju lutanje i smanjuju mogućnost greške.

Što se dokumentacije tiče za konkurisanje za subvencije NSZ trebaće vam:

  • dokaz o invaliditetu
  • razrađen biznis plan (odgovarajući šablon NSZ ćete pronaći na istom mestu na kom i ostala dokumenta  konkursa)
  •  dokaz o završenoj, pomenutoj, obuci za preduzetnike
  • zahtev koji ćete podneti nadležnoj organizacionoj jedini NSZ

Srećno osnivanje vama koji se odvažite!