Sara Nikolić

Školovanje je veoma važno, ali uz to je svakom od nas, da bi se što pre zaposlio, neophodan praktičan rad. Ja sam tu priliku dobila zahvaljujući projektu “Radna praksa za mlade sa invaliditetom 2023|2024” koju je realizovao Forum mladih sa invaliditetom (FMI) finansiranim od strane USAID.
U tom projektu je učestvovalo i preduzeće SDPS d.o.o. u kome sam dva meseca radila sa izvrsnim dizajnerskim timom. S obzirom da studiram koncept i karakter dizajn na Akademiji tehničkih strukovnih studija (odsek Beogradska politehnika), praksa u oblasti grafičkog dizajna mi je mnogo značila.
Pored toga što sam tokom ta dva meseca puno toga naučila, takođe sam i uživala u odličnoj atmosferi koja vlada u dizajn timu SDPS-a. Imala sam priliku da radim samostalno, uz konsultacije sa kolegama Sašom i Nenadom i pre svega, koleginicom Majom, od koje sam “pokupila” puno korisnih veština i znanja koje će mi koristiti u daljoj karijeri.
Kako sa svojih 27 godina nisam imala dovoljno radnog iskustva u oblasti dizajna, svesna sam da će mi ova praksa puno značiti kada budem konkurisala za posao.
Zbog niza hroničnih bolesti pripadam kategoriji osoba sa invaliditetom. I ako mi nije previše važno da li ću u budućnosti raditi u kolektivu u kome pretežno rade osobe sa ili osobe bez invaliditeta, tokom pohađanja prakse u SDPS-u, preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u kom 80% zaposlenih ima neku vrstu invaliditeta, shvatila sam da rad u takvom preduzeću ima puno prednosti, a neke od njih su razumevanje i podrška koju mi pružaju, kako kolege, tako i rukovodstvo firme.
Upravo zbog toga mi je drago što je osnovan CEROSI. Mislim da će ova organizacija, uz iskustvo preduzeća SDPS koje ih podržava, veoma uspešno sprovoditi edukacije, obuke i usavršavanje profesionalnih i individualnih veština osoba sa invaliditetom. Kako sam se i sama bavila aktivizmom u sferi prava osoba sa invaliditetom i prošla niz korisnih obuka i edukacija, smatram da su organizacije kao CEROSI jako važne kako bi osobe sa invaliditetom otkrile svoje potencijale, mogućnosti i pronašle karijeru i zaposlenje u budućnosti. Ukoliko budu organizovali neke od obuka koje su mi interesantne veoma ću im se rado pridružiti da usavršim svoje znanje. Podrška i razmena znanja su ključne u daljem napredovanju svakog pojedinca, posebno osoba sa invaliditetom.