Jedinstvena firma sa jedinstvenim zaposlenima

Za naše uslove neverovatno, ali retko i za uslove razvijenih zemalja – u firmi Autikon (Auticon) u Kaliforniji (SAD), koja se bavi testiranjem softvera, rade isključivo autistične osobe.

Autikon je 2013. godine pod imenom MajndSpark (MindSpark), osnovao Grej Benoist, otac dvojice autističnih sinova da bi im pružio mogućnost i podršku da rade i profesionalno napreduju.

„Obojica su izuzetno sposobni i pametni, i zaslužuju priliku da to i iskažu. Smatrao sam da ta rupa mora da se popuni i da nema drugog načina da se to učini nego da lično preduzmem nešto, ” rekao je Benoist za BBC tokom posete kompaniji 2019.godine.

Više o ovoj firmi, koja pripada veoma malom broju ovakvih u svetu, pročitajte na: https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-47391540

Inače, osobe obolele od autizma, posebno od blažeg oblika  ovog poremećaja, tzv. Aspergerovog sindroma, često su dobro obrazovane  i stručne. Razmišljaju logički i analitično, mogu da se koncentrišu na veoma zahtevne zadatke. Precizni su, pedantni i sebi postavljaju visoke standarde. Zato su veoma uspešni u tehničkim zanimanjima.