Zapošljavanje osoba sa invaliditetom je obaveza poslodavaca

Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji ima oko 700.000 osoba sa invaliditetom, od čega je 250.000 do 300.000 u kategoriji potencijalno radno sposobnih, starosti od 15 do 65 godina.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom usvojen je 2009. godine sa ciljem da se osnaži zapošljavanje ove osetljive društvene grupe- Tim zakonom država je na neki način obavezala poslodavce da zaposle osobe sa invaliditetom.

Zakon je propisao da svaki poslodavac koji ima najmanje 20 zaposlenih u radnom odnosu, mora da ima i određeni broj osoba sa invaliditetom. Isto tako, poslodavac koji ima od 20 do 49 zaposlenih, dužan je da u radnom odnosu ima jednu osobu iz ove kategorije, dok je firma sa 50 i više zaposlenih dužna da u radnom odnosu ima najmanje dve osobe sa invaliditetom i da na svakih narednih 50 zaposli još jednu. Oni koji zapošljavaju manje od 20 osoba nisu dužni da zaposle osobu sa invaliditetom, a oni koji pokreću biznis su dve godine oslobođeni ove obaveze.

Za one poslodavce koji ne žele ili ne mogu da zaposle osobu sa invaliditetom, postoji i rezervna opcija – da zapošljavanje osobe s invaliditetom “zamene” uplatom od 50 % prosečne zarade zaposlenog u republički budžet. U slučaju da ne uradi ni jedno ni drugo, kako je predviđeno Instrukcijom oprimeni Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, može biti kažnjen novčanom kaznom od 200.000 do 1.000.000 dinara.

Izvršavanje ove obaveze može se potpuno zakonski osnovano ispuniti uspostavljanjem poslovno-tehničke saradnje sa preduzećima iz kategorije preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i  zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ovakvih preduzeća u Srbiji ima oko 60, a okupljena su u  Udruženju preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije – UIPS.

Jedna od takvih firmi je i SDPS d.o.o koja podržava rad organizacije CEROSI.

Za bolji i jednostavniji uvid u ovu temu poslušajte emisiju Rečeno prećutano na Radio Beogradu 2, koju vodi Dijana Ivanović, u kojoj su povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Predrag Bubalo, suvlasnik i direktor SDPS d.o.o. i Andrija Majstorović, defektolog i predsednik CEROSI govorili o tome kako poslujući sa preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje druga preduzeća mogu ostvariti uštedu.

Dataljnije o zakonskim regulativama u ovoj objasti se možete infomisati na:

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_profesionalnoj_rehabilitaciji_i_zaposljavanju_osoba_sa_invaliditetom.html

https://poslodavci.rs/wp-content/uploads/2017/05/vodic-za-poslodavce-zaposljavanje-osi.pdf