CEROSI i Best Buddies Srbija potpisali sporazum o saradnji

CEROSI-Centar za edukaciju i razvoj osoba sa invaliditetom i organizacija Najbolji prijatelji-Best Badies Srbija, potpisali su sporazum o saradnji koji će omogućiti da ove dve organizacije preduzimaju zajedničke aktivnosti na stvaranju inkluzivnog društva u kojem su osobe s invaliditetom i intelektualnim i fizičkim poteškoćama u razvoju ravnopravni članovi društva.

Sporazum o saradnji potpisali su Marija Marjanović, predsednica Best Buddies Srbija i Andrija Majstorović, predsednik CEROSI.

Neposredno pre potpisivanja sporazuma, predstavnici CEROSI, učešćem u šetnji kroz centar Beograda, dali su podršku organizaciji Best Badies Srbija u obeležavanju Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom (21.mart).

Best Buddies Srbija je osnovan 2020.godine, a deo je Best Buddies International organizacije koja je osnovana 1989. godine. U pitanju je naveća međunarodna organizacija posvećena ukidanju socijalne, fizičke i ekonomske izolacije oko 200 miliona ljudi sa intelektualnim i fizičkim poteškoćama u razvoju. 

Kroz razne programe, poput Izgradnja prijateljstva i Integrisano zapošljavanje, Best Buddies Srbija doprinosi razvoju specijalnih veština i uključivanju u društvo osoba sa intelektualnim i fizičkim poteškoćama u razvoju, kao što su Down sindrom, Martin-Bel sindrom, autizam, Williams sindrom, cerebralna paraliza, povrede mozga i ostali nedijagnostikovani poremećaji.

Ova organizacija je posvećena formiranju mreže volontera koja omogućava stvaranje uslova za upoznavanja i stvaranja prijateljstava među vršnjacima sa i bez intelektualnih poteškoća, uključivanje u proces zapošljavanja i stanovanja uz podršku i razvoj samopouzdanja i snage.

S obzirom da se ciljevi CEROSI i Best Buddies Srbija umnogome preklapaju, ovaj sporazum će doprineti uspešnosti zajedničkih aktivnosti u budućnosti.